Όπως και στο εξωτερικό, στην Ελλάδα συναντάμε πλέον πολλούς συμβολισμούς στη μουσική (και στα ΜΜΕ γενικότερα), οι οποίοι φαίνεται ότι αυξάνονται με το πέρασμα του καιρού. Όπως έχει αναφερθεί και σε άλλο άρθρο, η συνέπεια με την οποία εμφανίζονται αυτοί οι συμβολισμοί παγκοσμίως είναι εντυπωσιακή : Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει μια κεντρική δύναμη, βαθιά ριζωμένη στην παγκόσμια και στην ελληνική πραγματικότητα, η οποία συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες. Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε μερικούς Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι σχετίζονται με το θέμα, ενώ κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν και εκτενέστερα άρθρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Το περιεχόμενο του άρθρου δεν είναι τίποτα παραπάνω από προσωπικές εικασίες. Υπάρχει πιθανότητα να μην ισχύουν αυτά που θα διαβάσετε. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και μια δόση αλήθειας, διερευνήστε το και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
Stavento
Τo “ένα και το μηδέν” είναι ενα best-of άλμπουμ το οποίο γιορτάζει τα 10 χρόνια δισκογραφίας των Stavento (εξού και ο τίτλος).
Το εξώφυλλο περιέχει κάποιους γνώριμους συμβολισμούς, συγκεκριμένα βλέπουμε 2 χειρονομίες ζωγραφισμένες στο πρόσωπο του Μιχάλη Κουινέλη :
– Αριστερά απεικονίζονται τα κέρατα του διαβόλου.
– Δεξιά το σύμβολο του 666, το οποίο κρύβει ταυτόχρονα το ένα μάτι (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συμβολισμό του ενός ματιού μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο).
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τις χειρονομίες δεν τις κάνει ο ίδιος ο Κουινέλης, και ότι ενδέχεται να τις έβαλε ο γραφίστας για οποιονδήποτε λόγο (επειδή έτσι του είπαν να κάνει, ήθελε να προκαλέσει, κτλ). Παρόλα αυτά ας έχουμε υπόψη μας ότι τέτοιοι συμβολισμοί σπάνια είναι τυχαίοι.
Ας παρατηρήσουμε λίγο και το όνομα του άλμπουμ. Το πιθανότερο είναι ότι έχει μια επιπλέον σημασία πέρα από την επίσημη, καθώς “το ένα και το μηδέν” είναι δυαδικά ψηφία κάτι το οποίο μας παραπέμπει στον δυαδισμό (δηλαδή στις αντιθέσεις της φύσης : το καλό και το κακό, τη μέρα και τη νύχτα, κτλ), μια σημαντική έννοια σε αδελφότητες όπως ο Ελευθεροτεκτονισμός.
Άννα Βίσση
Όσον αφορά την Άννα Βίσση, αν και δεν το παραδέχεται ή ίδια, μάλλον έχει ιδιαίτερη σχέση με τον σατανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τον συνεργάτη και πρώην σύντροφο της, Νίκο Καρβέλα, για τον οποίο η Ανίτα Πάνια αναφέρει : “Χώρισα με τον Καρβέλα γιατί είναι σατανιστής, εγώ είμαι του Θεού άνθρωπος !”. Κομμάτια όπως το “Ώρα να φεύγω”, ο “Φλεγόμενος Τροχός”, “Ηλιοτρόπια”, ή ακόμα και η αμφιλεγόμενη ροκ όπερα “Δαίμονες”, όλα γραμμένα από τον Νίκο Καρβέλα, περιέχουν πάμπολλα σατανικά και αποκρυφιστικά σύμβολα.
Δέσποινα Βανδή
Η Βανδή και η Βίσσυ παίζουν στην ίδια κατηγορία, εφόσον υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο καλλιτέχνιδες, σε βαθμό που η συνεργασία τους στο J2US χαρακτηρίστηκε από κάποια ΜΜΕ ως “επική μουσική συνύπαρξη”. Ωστόσο όλα αυτά είναι επιφανειακά, εφόσον και οι δυο τους εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Το μουσικό βίντεο “Υπάρχει Ζωή”, γραμμένο από τον Φοίβο, είναι ίσως το πιο προφανές κομμάτι της όσον αφορά τα αποκρυφιστικά (και ίσως αντιχριστιανικά) μηνύματα που περιέχει. Δεν είναι το μοναδικό βέβαια : Παλαιότερα κομμάτια της όπως το “Υποφέρω”, το “Jambi”, ή το “Γεια” (επίσης από τον Φοίβο) έχουν και αυτά κάποιες απόκρυφες αναφορές και συμβολισμούς.
Γιάννης Μαζωνάκης
Ο Μαζωνάκης, πέρα από τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, είναι αναμφίβολα και αυτός “υποταγμένος” σε κάποιες απόκρυφες δυνάμεις. Η συμμετοχή του στα Mad Awards 2020 είχε πολλούς εμφανείς συμβολισμούς : το ντύσιμο, οι χειρονομίες, ο λόγος που έβγαλε προς το τέλος, ακόμα και η τελευταία σκηνή που αφήνει να εμφανιστεί ένας Παντεπόπτης οφθαλμός με το λογότυπο του Mad στη θέση του ματιού…
Σάκης Ρουβάς
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά βίντεο του Ρουβά είναι το “Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου“, σκηνοθετημένο από τον γνωστό Γιώργο Λάνθιμο. Το συγκεκριμένο βίντεο θα μπορούσε να είναι και ταινία μικρού μήκους, εφόσον περιγράφει τη διαδικασία δημιουργίας ενός νοητικά ελεγχόμενου καλλιτέχνη (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον νοητικό έλεγχο μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο).
Κατερίνα Στικούδη
Με μια πρώτη ματιά θα λέγαμε ότι η Στικούδη απλά διακατέχεται από μια καλλιτεχνική εκκεντρικότητα σε κομμάτια της όπως το “Eνθάδε Κείται”. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τόσο απλά. Στο “Σε ένα όνειρο” ξετυλίγεται ένα αποκρυφιστικό τελετουργικό. Το “Eνθάδε Κείται” έχει ως αντικείμενο τον συμβολικό θάνατο και την αναγέννηση (κάτι διαδεδομένο στους αποκρυφιστικούς κύκλους) . Το μουσικό βίντεο του κομματιού “Τα Χριστούγεννα Μου Εσύ” έχει ως θεματολογία την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων (και όχι τα Χριστούγεννα), κάτι το οποίο συχνά σχετίζεται με νοητικό έλεγχο, ενώ το μαγαζί στο οποίο έγιναν τα γυρίσματα μόνο “creepy” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Ελένη Φουρέιρα
Το μουσικό βίντεο “Δοκίμασε με” (σε συνδυασμό με την έκδοση των Mad Awards 2020) και το “Άνεμος Αγάπης” είναι δυο κομμάτια στα οποία αφήνεται να εννοηθεί ή πλύση εγκεφάλου την οποία ίσως έχει υποστεί η εν λόγω καλλιτέχνης.
Σταν
Το μουσικό βίντεο “Παράξενο Παιδί”, μέρος του άλμπουμ “11:11”, έχει αρκετό ενδιαφέρον εφόσον περιέχει διάφορους συμβολισμούς : πυραμίδες, χειρονομίες, κτλ.
Tο εξώφυλλο του άλμπουμ “11:11” συμπληρώνει την εικόνα : οι κούκλες μας δίνουν μια πρώτη ένδειξη νοητικού ελέγχου, καθώς συχνά παραπέμπουν στον συγκεκριμένο συμβολισμό. Ο τίτλος ενισχύει αυτή την εντύπωση : αν και υπάρχουν άπειρες αποκρυφιστικές έννοιες που αποδίδονται στο “11:11”, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το αριστερό 11 λειτουργεί ως συμβολική αντανάκλαση του δεξιού 11. Με άλλα λόγια μπορούμε να το δούμε ως καθρέπτη, κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία στον νοητικό έλεγχο.
Υπόλοιποι καλλιτέχνες
Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά και σε κάποιους άλλους αξιοσημείωτους καλλιτέχνες :
– Vegas : έχουν κυκλοφορήσει ενδιαφέροντα κομμάτια όπως τα “Παιδιά της νύχτας” και το “Πεδίο Μάχης” τα οποία ενδέχεται να έχουν βαθύτερα νοήματα από τα φαινομενικά.
– Πέτρος Ιακωβίδης και Naya : τραγούδησαν την επανεκτέλεση του κομματιού “Το δηλητήριο” στα Mad Awards 2017. To όλο σκηνικό, σε συνδυασμό με το “Κοριτσάκι μου”, το οποίο τραγούδησε μόνο ο Ιακωβίδης, θυμίζουν τελετουργικό σε κοινή θέα.
– Έλενα Τσαγκρινού : το “El Diablο”, το τραγούδι της Κύπρου στη Eurovision 2021, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Όσον αφορά το νόημα του κομματιού έχουν δοθεί πολλές εξηγήσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με σατανισμό, αλλά με τοξικές σχέσεις, αν και οι στίχοι δεν φαίνεται να αναφέρονται σε κάτι τέτοιο.
Σκηνοθέτες
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε αυτούς που στήνουν τα μουσικά βίντεο, καθώς είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τα σύμβολα που εμφανίζονται στις οθόνες μας. Ας δούμε δύο απο αυτούς :
– Γιάννης Παπαδάκος : πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες των τελευταίων χρόνων, εφόσον εκτός από ταινίες έχει επίσης γυρίσει μουσικά βίντεο της Στικούδης, του Σταν, και άλλων γνωστών καλλιτεχνών. Φαίνεται να έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε κομμάτια με αποκρυφιστικές αναφορές.
– Αλέξανδρος Κωστελίδης : έχει γυρίσει αρκετά κομμάτια της Βίσσης όπως ο “Φλεγόμενος Τροχός” και τα “Ηλιοτρόπια”. Στο youtube το όνομα του είναι συνήθως γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες (Alexandros Kostelidis), οπότε αν κάνετε αναζήτηση θα τον βρείτε και σε λιγότερο γνωστά κομμάτια, όπως το “Dead Star” (TSE, Ortiz) το οποίο περιέχει όχι μόνο σατανικές αναφορές αλλά και ένα σωρό πεταλούδες “Μονάρχης”, οι οποίες σχετίζονται με τον νοητικό έλεγχο.
Επίλογος
Στο παρόν άρθρο ρίξαμε μια σύντομη ματιά στο ελληνικό κομμάτι της μουσικής, και παρατηρήσαμε ότι μερικοί καλλιτέχνες ίσως εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με αποκρυφιστικές πρακτικές. Φυσικά δεν κινούν οι ίδιοι τα νήματα, απλά εκτελούν εντολές και το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να μην κατανοούν καν αυτό που κάνουν.
Ένα εύλογο ερώτημα θα ήταν για ποιο λόγο ακριβώς γίνονται αυτοί οι συμβολισμοί; Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, οπότε ας πούμε συνοπτικά ότι συνήθως η παρουσία τους υποδηλώνει κάποια σχέση με απόκρυφες δυνάμεις.
Η μουσική είναι ένα σημαντικός τομέας αναζήτησης, δεν είναι όμως ο μοναδικός. Οι απόκρυφοι συμβολισμοί αφορούν πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας, σε σημείο που μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται η πανδημία COVID-19 με τέτοιους συμβολισμούς; Και όμως : Στις αρχές του 2019, όταν δεν γνωρίζαμε (εκτός Ασίας τουλάχιστον) τι εστί κορωνοϊός, στην αμερικανική εκπομπή μόδας “Project Runway” ο διαγωνιζόμενος “Kovid” παρουσίασε ένα φόρεμα το οποίο περιελάμβανε μάσκα, πάνω στην οποία βρίσκεται ένα σύμβολο το οποίο μας παραπέμπει στον Μασονικό Χάρακα και Διαβήτη, ενώ το καρό μοτίβο του φορέματος παραπέμπει στον Ελευθεροτεκτονισμό Σκωτικού τύπου.
Είναι σημαντικότερο από ποτέ να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά ώστε να βλέπουμε αυτά που κρύβονται σε κοινή θέα.
Ενδιαφέρον