Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε το μουσικό βίντεο ενός παλιού κομματιού του Σάκη Ρουβά : “Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου”. Το κομμάτι παραμένει ιδιαίτερα γνωστό, ενώ το μουσικό βίντεο περιέχει πολλούς από τους συμβολισμούς που χρησιμοποιούνται ενίοτε σε μουσικά βίντεο για να προβάλλουν απόκρυφα μηνύματα.
Πριν πάμε παρακάτω, ας κάνουμε μια ανασκόπηση της θεματολογίας που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Το περιεχόμενο του άρθρου δεν είναι τίποτα παραπάνω από προσωπικές εικασίες. Υπάρχει πιθανότητα να μην ισχύουν αυτά που θα διαβάσετε. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και μια δόση αλήθειας, διερευνήστε το και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
Προγραμματισμός Monarch
Ο προγραμματισμός Monarch είναι μέθοδος νοητικού ελέγχου που χρησιμοποιείται από διάφορους οργανισμούς. Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ψυχολογίας και νευροεπιστήμης με σκοπό να προκαλέσει “Διασχιστική Διαταραχή Ταυτότητας” και να δημιουργήσει εναλλακτικές προσωπικότητες οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να προγραμματιστούν. Οι χειριστές Monarch χρησιμοποιούν τραυματικές μεθόδους ώστε να προκαλέσουν τη διάσχιση.
Ακολουθεί μερική λίστα αυτών των μεθόδων-βασανιστηρίων :
– Κακοποίηση και βασανιστήρια
[Ellen P. Lacter, Ph.D., Kinds of Torture Endured in Ritual Abuse and Trauma-Based Mind Control]
– Εγκλεισμός σε κουτιά, κλουβιά, φέρετρα κ.λπ. ή ταφή
– Περιορισμός με σχοινιά, αλυσίδες, χειροπέδες κ.λπ.
– Σχεδόν πνιγμός
– Ακραίες θερμοκρασίες και κρύο, συμπεριλαμβανομένης της βύθισης σε παγωμένο νερό και καυστικά χημικά
– Γδάρσιμο
– Στριφογύρισμα
– Εκτυφλωτικό φως
– Ηλεκτροπληξία
– Αναγκαστική κατάποση προσβλητικών σωματικών υγρών και υλικών
– Κρέμασμα σε επώδυνες θέσεις ή ανάποδα
– Πείνα και δίψα
– Στέρηση ύπνου
– Συμπίεση του σώματος με βάρη και συσκευές
– Αισθητηριακή στέρηση
– Φάρμακα για τη δημιουργία ψευδαίσθησης, σύγχυσης και αμνησίας, που συχνά χορηγούνται με ένεση ή ενδοφλεβίως
– Κατάποση ή ενδοφλέβια χορήγηση τοξικών χημικών για τη δημιουργία πόνου ή ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων χημειοθεραπευτικών παραγόντων
(…)
Σε αυτό το σημείο πιθανώς θα αναρωτιέστε ποια είναι η σχέση των παραπάνω με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κομματιού, οπότε ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό : το μουσικό βίντεο του κομματιού “Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου” περιγράφει τη διαδικασία δημιουργίας ενός νοητικά ελεγχόμενου καλλιτέχνη. Ίσως αυτό που μόλις διαβάσατε να ακούστηκε κάπως γελοίο, παρόλα αυτά σας παρακινώ να διαβάσετε τη συνέχεια ώστε να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη.
Συμβολισμοί
Το σύμβολο του ενός ματιού είναι ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα μοτίβα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αντιπροσωπεύει την παγκόσμια ελίτ και την ατζέντα της.
Αν και η χρήση του λευκού δικαιολογείται εφόσον χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία, στο συγκεκριμένο πλαίσιο αναφέρεται στον απόκρυφο συμβολισμό και αντιπροσωπεύει την αγνότητα : O Σάκης Ρουβάς είναι “κενός” και χρειάζεται προγραμματισμό.
Ο κόκκινος σταυρός έχει ιδιαίτερη σημασία στον απόκρυφο συμβολισμό. Υπάρχει στο λογότυπο του Ερυθρού Σταυρού, στη σημαία της Ελβετίας καθώς και σε άλλα μέρη… Οι Ναΐτες Ιππότες, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν τη βάση πολλών απόκρυφων αδελφοτήτων, είχαν ως σύμβολο έναν κόκκινο σταυρό. Όσον αφορά την Ελβετία, η ίδρυση της συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία οι Ναΐτες διώκονταν στη Γαλλία, οπότε εύλογα μπορεί να γίνει ο συσχετισμός με τη σημαία της.
Για κάποιον λόγο, ενώ ο Σάκης Ρουβάς είναι δεξιόχειρας, κατά τη διάρκεια του βίντεο τα κάνει όλα με το αριστερό του χέρι, το οποίο έχει και επίδεσμους, ενώ το δεξί χέρι παραμένει συνεχώς ακίνητο. Για να του προκαλέσουν περισσότερο πόνο;
Από εσωτεριστικής απόψεως το κόκκινο συμβολίζει την τελετουργική θυσία και τη μύηση. Είναι ένα από τα πρώτα βήματα προς τη διασημότητα.
Στην επόμενη σκηνή η νοσοκόμα πατάει ένα κουμπί το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο Σάκης Ρουβάς να αρχίσει να “αιωρείται”. Αν και ο γιατρός με τη νοσοκόμα φαίνεται να τον ακολουθούν με το βλέμα τους, μάλλον δεν αιωρείται στην κυριολεξία. Πρόκειται για την αίσθηση που έχει ο ίδιος ως αποτέλεσμα των τραυμάτων που έχει υποστεί.
Ο Σάκης Ρουβάς διασχίστηκε οπότε μπορεί πλέον να προγραμματιστεί και να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως επιθυμούν τα “αφεντικά” της επιχείρησης (τα οποία και φυσικά δεν βλέπουμε ποτέ).
Ας ανακεφαλαιώσουμε : Μετά το στάδιο της αγνότητας (λευκό), της τελετουργικής θυσίας (κόκκινο) ακολουθεί η αποκρυφιστική μεταμόρφωση (μαύρο). Παρόμοια διαδικασία συναντιέται και σε άλλα κομμάτια, όπως για παράδειγμα στο μουσικό βίντεο της Beyoncé “Lemonade” (VMA 2016) ή στο “Σε ένα όνειρο” της Κατερίνας Στικούδη.
Επίλογος
Ας ξαναρίξουμε μια ματιά στην αρχή του άρθρου, στην ενότητα “Προγραμματισμός Monarch”. Πόσα από τα βασανιστήρια της λίστας βρήκατε στο άρθρο; Σας παροτρύνω να δείτε ολόκληρο το βίντεο στο youtube για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Ο Σάκης Ρουβάς όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες είναι υπό την επήρεια της ελίτ η οποία αποφασίζει για τους καλλιτέχνες και κατ’επέκταση για τους ίδιους τους θεατές, επηρεάζοντας τους μέσω των μηνυμάτων που τους περνάνε οι καλλιτέχνες και οι διασημότητες.
Θέλω να αναφερθώ και σε μερικά σχόλια στο youtube τα οποία δίνουν μια διαφορετική ερμηνεία του κομματιού. Κάποιος πιστεύει ότι το νόημα είναι “πονηρό” : για να γίνει ο Ρουβάς διάσημος πρέπει να “κάτσει” στην καρέκλα και να “πηδήξει” στο τραμπολίνο και μόλις τα κάνει και τα δύο γεννιέται ένας νέος σταρ. Κάποιος άλλος μας λέει ότι οι στίχοι υποδηλώνουν τη μεταστροφή του ανθρώπου στο κακό, “πρέπει τρόπο να βρω να υπάρχω χωρίς εσένα” (τον Θεό), “φεύγω πρώτος εγώ” (εγκαταλείπω την πίστη στο Θεό), κτλ. Το τι ισχύει ακριβώς το αφήνουμε στην κρίση του καθενός.
Τέλος να σημειώσουμε ότι σκηνοθέτης του βίντεο είναι ο (παγκοσμίως πλέον) γνωστός Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος έχει ασχοληθεί με παραπλήσια θεματολογία σε ταινίες του όπως ο Κυνόδοντας.